Günümüz çocuklarının aileleri ve unutulmaya yüz tutmuş olan çocuk oyunlarını oynamaları yerine telefon, tablet, bilgisayarla vakit geçirmelerine yani "Teknoloji Bağımlılığı"na dikkat çekmek amacıyla Eğirdir Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünün katkılarıyla "Yaşama Bağlanıyoruz Yaparak öğreniyoruz" isimli bir proje hazırlandı.

"Yaşama Bağlanıyoruz, Yaparak Öğreniyoruz" isimli projenin tanıtım toplantısı 18 Ocak 2018 Perşembe günü saat 14.00'de Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş başkanlığında, Belediye Başkanı Ömer Şengöl , kurum ve kuruluş müdürlerinin katılımıyla Kaymakamlık toplantı salonunda düzenlendi.

Teknoloji bağımlılığının çağımızın hastalığı, çağımızın problemi olduğunu ifade eden Kaymakam Abdullah Akdaş: "Çocuklarımızın elinden telefon, tablet ve bilgisayarları maalesef alamıyoruz. Çocuklarımızın geleceklerinin tehdit altında olduğunu düşünüyoruz. Bağımlılığın bir çok türü var. Sigara, Alkol, Uyuşturucu, Teknoloji... vb. bunların önüne geçmek amacıyla Kaymakamlık olarak çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz. Teknoloji bağımlılığı çağımızın hastalığı, çağımızın problemi haline geldi. Eğirdir Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde bir proje hazırlandı. Güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. Burada da biz kamu kurum ve kuruluşlar olarak neler yapabiliriz, nasıl destek veririz, hangi kurum nerede ne görev alacak onları görüşeceğiz" dedi.

Kaymakam Abdullah Akdaş'ın konuşmalarının ardından Eğirdir Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdür V. Gülnur Şahin tarafından hazırlanan "Yaşama Bağlanıyoruz, Yaparak Öğreniyoruz" isimli proje, slayt eşliğinde tanıtıldı.

Eğirdir Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdür V. Gülnur Şahin proje ile ilgili olarak şunları söyledi: "Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilir. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Günümüz çocuk ve gençlerinin hatta ebeveynlerinin en büyük sıkıntılarından birisi olan teknoloji bağımlılığı, aile içi iletişimi engellemekte ve bu yüzden tüm aile bireyleri olarak değerlerimizden uzaklaşmaktadır.

Diğer bağımlılık türleri ile kıyaslandığında, toplumun farkında olmadığı ancak sayısal olarak kıyaslandığında en çok sıkıntı duyulan bağımlılık türlerinden birisi olan teknolojik bağımlılık, gün geçtikçe insanları birbirinden uzaklaştırmaktadır.

Çocuk ve gençlerimizin diğer madde bağımlılığına temel teşkil eden en büyük problem sahalarından birisi olan "Teknoloji Bağımlılığı" başta aileler olmak üzere öğretmen ve yöneticilerimizin öncelikli sorun sahalarından birisi olması gerekmektedir.

Bütün bu bahsettiğimiz nedenlerden dolayı aile içi iletişimini tekrar oluşturmak, çocuklarımızın aileleri ile birlikte kaliteli vakit geçirmelerini sağlamak, değerlerimiz hakkında farkındalık yaratmak ve sanal ortamın dışında yaşanmaya değer mükemmel bir dünyanın var olduğuna şahit olmak için hazırladığımız proje çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz."

Şahin, Proje içerisinde yer alacak etkinlikleri şöyle sıraladı: Resim Yarışması, Kompozisyon Yarışması, Orienteering Yarışması, İzcilik/Kamp  Yaşamı, Hobi Bahçesi, Yayladaki Çobanın Yaşamı, Huzurevi Ziyareti /Röportaj, Fidan Dikme, Ailece Bisiklet Turu, İşaret Dili İle Şarkı Söyleme, Engelli Empati Parkuru, Dağcılık Eğitim Gösterisi/Tanıtım, Sporcuların Değerlendirilmesi, Müzik Aleti Çalanların Değerlendirilmesi, Kitap Okuma Etkinliği, Şehit Yakını Ziyareti, Tiyatro Senaryo Yarışması, Uçurtma Şenliği, Çocuk Oyunları Etkinliği ve Ödül töreni.

Tanıtım sonunda tekrar bir konuşma yapan Kaymakam Akdaş, "Çok güzel bir proje. Türkiye çapında ses getirecek bir proje. Çocuklarımızı teknolojik bağımlılıktan kurtaracak bir proje. Planlar ne kadar ayağa basar şekilde olursa o kadar iyi olur. Her projede bir kurum görev alacak. Bu proje Gençlik Hizmetlerinin ya da Kaymakamlığın değil, hepimizin projesi olmalı" diye konuştu. Toplantı fikir alışverişi ile sona erdi.
Emel TURAN KARTAL (Eğirdir AKIN Gazetesi)